Čtvrtek
28.
únor

Zkrácená, ale přesto hezká (URL adresa)

Kategorie: SEM, SEO, analytika, Komentáře: povoleny - 2
Zkrácená, ale přesto hezká (URL adresa)

Jak zařídit, aby zkrácená URL adresa nevypadala jako rozsypaný čaj? No není to žádná věda a dá se to udělat snadno pomocí lepšího URL zkracovače. Takovým zkracovačem je například bit.ly, kde je možné adresu nejen zkrátit, ale také přepsat do zapamatovatelného a důvěryhodného tvaru. A proč všechno to zkracování odkazů? Především kvůli tomu, abych doplnil můj předchozí článek o personalizovaných QR kódech, kde jsem tuto problematiku trochu nakousl.

Změna zkrácené URL adresy v bit.lyMáme-li pod QR-kem schovány delší odkazy, či odkazy označeny sledovacími parametry (z Google Analytics apod.), tak jistě dosáhneme lepších výsledků s čitelným odkazem než s podivnou posloupností znaků. Představte si, že máte na letáku nebo vizitce odkaz na své stránky. Někdo naskenuje kód a bum – vidí něco jako http://bit.ly/WqB1lg. Určitě byste za lomítkem viděli radši své jméno, název společnosti nebo doménu. Není nic jednoduššího.

Zkracování odkazů a jejich přepsání na čitelnou variantu

Chceme-li zkrátit URL adresu v bit.ly, tak není nutná žádná registrace. Ovšem to pak není možné využít pokročilých funkcí, jako je právě úprava vygenerované adresy. Takže se nejprve zaregistrujme (buď pomocí emailové adresy, nebo přes Facebook / Twitter) a můžeme pokračovat. Vpravo nahoře zadáme adresu a potvrdíme stisknutím enter.

Nově vytvořený odkaz nalezneme pod záložkou Bitmarks, kde jsou různé podrobnosti jako statistiky, sdílení, nadpis, ale především políčko se zkrácenou adresou. Klikněte na tužku vedle políčka, upravte text odkazu a opět potvrďte stiskem enter. Jednoduché. Hotovo!

Takto snadným způsobem je možné upravit i již existující Bitmarky a vytvořit z nich „hezké“ zkrácené URL adresy. Nezapomeňte ovšem nově vygenerovat vaše QR kódy, protože ty o případných změnách netuší a jsou stále nesrozumitelné (avšak přesto nadále funkční). Existují samozřejmě i jiné zkracovače URL adres, ale já osobně mám dobré zkušenosti s bit.ly a pro zkrácení odkazů s následnou úpravou ho vřele doporučuji.

HODNOCENÍ:

Gravatar | ubzunbubilsep
ubzunbubilsep
7. Červenec 08:25
2
http://slkjfdf.net/ - Unozemij <a href="http://slkjfdf.net/">Acepeqay</a> jwe.cjhl.rich-website.cz.wql.bs http://slkjfdf.net/
Gravatar | gadecowamab
gadecowamab
7. Červenec 00:58
1
http://slkjfdf.net/ - Agorines <a href="http://slkjfdf.net/">Axjaxz</a> jce.ztps.rich-website.cz.dyv.wg http://slkjfdf.net/